Lilią od zawsze kojarzona była jako kwiat dostojny, majestatyczny i piękny. Starożytni Rzymianie poświęcali ją królowej bogów – Junonie (miała powstać z jej mleka) i używali jako symbolu nadziei. Chrześcijaństwo przejęło ją jako symbol czystości i niewinności. Śmiało można powiedzieć, że lilie to jedne z najpiękniejszych znanych ludzkości kwiatów.
Lilie pochodzą ze strefy umiarkowanej półkuli północnej. Liczbę jej gatunków szacuje się na ok. 115, czego 10 występuje w Europie. Na rynku znaleźć można jednak aż 8000 odmian tych roślin!
Cebulka lilii aby roślina mogła zakwitnąć powinna mieć nie mniej niż 10 cm obwodu (tzw. rozmiar 10/+). Potrafi ona osiągnąć jednak nawet do 26/28 cm. Wielkość cebuli ma znaczenie – decyduje o późniejszej liczbie kwiatów na łodydze. Do ziemi wsadzamy lilie w polskim klimacie od kwietnia do końca czerwca. Termin będzie miał bezpośredni wpływ na czas kwitnienia, ponieważ zazwyczaj przypada on ok. 100 dni od daty zasadzenia.
Lilie ścina się w w fazie wybarwionego, ale jeszcze zamkniętego dolnego pąka. Kwiaty przechowywane potem w temperaturze 1-4 stopni Celsjusza zachowają pełną świeżość przez kolejnych kilka dni. W wazonie stoją kilkanaście dni, wystarczy usuwać pojedyncze, przekwitnięte kwiaty. Ostrożne usunięcie pylników ciętych kwiatów nie tylko zabezpiecza płatki kwiatów przed zabrudzeniem, ale też dodatkowo przedłuża ich żywotność.