Alstroemerie zwane są też alstromeriami, alstremeriami, krasnolicami, Peruwiańskimi Liliami lub Liliami Inków. Roślina ta w Europie znalazła się stosunkowo późno. Szwed Claus von Alstroemer przywiózł je wraz z innymi gatunkami roślin ze swej wyprawy do Ameryki Południowej w w 1753 roku. Baron Alstroemer był bliskim przyjacielem Karola Lineusza, który nadał roślinie nazwę na jego cześć.
Młoda alstroemeria wyrasta z głównego kłącza, z którego wyrasta potem kolejnych 5 do 7 kłączy. Wypuszczają one rocznie około 60 do 180 kwitnących łodyżek. Roślina osiąga wysokość od 50 do 130 cm. Każda wznosząca się łodyga kończy się kwiatostanem o wyglądzie parasola z 3-10 kwiatami.
Nie ma przypadku w tym, że kwiaty alstroemerii są tak cenione przez kwiaciarzy. Każdy z kwiatów składa się z sześciu nakrapianych płatków, podbarwionych podłużnymi plamami oraz kontrastującymi łatami. Ich kolorystyka jest bardzo szeroka – od bieli poprzez złoty, zielony, pomarańczowy, różowy, czerwony, aż po lawendowy.
Alstroemerie stoją w wazonie około dwóch tygodni. Idealnie sprawdzają się więc w kompozycjach bukietowych.